Lichaamsgerichte behandelingen

Je wordt weer bewust van je blauwdruk. Dit laat je zien wie je (ook) bent. Of wie je oorspronkelijk was. Je blauwdruk kan door allerlei zaken verstoord of beschadigd raken. Als dat gebeurt ben je niet meer in staat om in je kracht te staan, om zo te zijn en te doen waarvoor je hier gekomen bent. In dat geval is het goed om samen te kijken hoe die verbinding in jezelf weer geheeld kan worden. Aanraken is daarbij heel effectief, de huid is immers de primaire ingang van communicatie. 

 

Door aanraken wordt de aanmaak van oxytocine gestimuleerd. Oxytocine is een belangrijk hormoon. Het is van invloed bij de bevruchting en bevordert de hechting. Het zorgt voor ontspanning, geborgenheid en rust. Adrenaline heb je nodig bij acuut gevaar en cortisol zorgt dat je overeind blijft in stresssituaties. Bij langdurige stress maakt je lichaam voortdurend cortisol aan. Dat is niet gezond. Maar zowel oxytocine als adrenaline / cortisol zijn belangrijk; balans is een voorwaarde voor welzijn.

 

De 10 voordelen van aanraken: 

1.        Het lichaamsbesef verbetert.

2.        Het gevoel van veiligheid en begrenzing vergroot.

3.        Het denken verdwijnt meer naar de achtergrond.

4.        Het voelen komt meer naar de voorgrond.

5.        Het zelfherstellend vermogen vindt plaats.

6.        Het zelfverdedigingsmechanisme (vechten, vluchten, bevriezen) staat minder strak gespannen.

7.        Het zelfvertrouwen neemt toe.

8.        Het immuunsysteem versterkt.

9.        Het leven krijgt meer kwaliteit door minder stress.

10.      Het leven krijgt meer kwaliteit door afname van gevoelens van verdriet, angst of boosheid.

 

Er zijn talloze oefeningen om stil te staan bij je lichaam en je gewaar te worden, te onderzoeken wat je ervaart om zo je bewustzijn te vergroten. Of om spanning los te laten, meer te zakken in je gevoel, om stevigheid te creeren, je kracht te ontdekken en deze constructief in te zetten. Bij haptonomie kan aanraking een onderdeel zijn van de begeleiding. Via de aanraking kun je nl. weer in contact komen met de gevoelens die in je lichaam opgeslagen zijn. Blokkades kunnen voelbaar worden t.a.v. trauma's die in het lichaam sporen na laten. Soms wordt gebruik gemaakt van een massagetafel; een behandeling gebeurd zowel met kleding aan alsook  in ondergoed. Je houdt daarover zelf de regie.

  

Wordt ons lichaam van binnenuit bezield 
dan heeft het een ongelooflijke kracht en schoonheid.

- Dieuwke Talma

 

Wat ook op de massagetafel plaatsvindt, maar dit is totaal gekleed, is een bars behandeling of een energetische facelift. Hoe werkt het? We hebben allemaal inprentingen (een neuropsychologisch proces waarbij informatie wordt opgeslagen in het geheugen) meegekregen. Je weet wel: 'als je het maar vaak genoeg gehoord hebt ga je het geloven', bewust of onbewust. De negatieve gedachten, gevoelens en emoties maar ook verwachtingen, oordelen en conclusies die we daar aan gekoppeld hebben en waar je ooit zelf mee ingestemd hebt (bijvoorbeeld 'zie je wel ik kan het niet...') zijn niet waar ;-0. Dus de inprentingen maken we los, zodat blokkades verdwijnen om deuren naar ons eigen potentieel weer te kunnen openen voor een leven zoals dat in wezen altijd voor ons bedoeld is geweest. De energetische facelift werkt vanuit het zelfde principe. De inprentingen zijn dan gekoppeld aan alle overwegingen die je hebt t.a.v. het verouderingsproces, ouder worden, dood gaan en overtuigingen over het lichaam. Hierbij maak ik ook gebruik van mijn kennis en ervaring met het werken met energie.  Bij deze behandelingen raak je nagenoeg alleen het hoofd aan.

 

Tot slot werk ik met het Cranio Sacrale systeem. Dit is ook gekleed én op de massagetafel, echter de aanraking is anders, in principe kan het hele lijf worden meegenomen. Het Cranio Sacrale systeem werkt via de wervelkolom, het centraal zenuwstelsel en via het fascia (wat bindweefsel is). Cranio maakt het lijf niet beter maar met cranio schep je voorwaarden in het lijf voor zelfheling in een aantal stappen. Oftewel met cranio open je het veld om te helen. Door uitnodiging en aanraking en door ruimte te creeren. Je heelt dat wat ligt opgeslagen in het celgeheugen, het is een celherinnering die vrij komt, dat is onderdeel van het helingsproces. Cranio is daarbij ondersteunend voor het lichaam, het nodigt uit om te openen ook als je daarbij pijn of verkramping tegenkomt, met als doel om het lichaam weer te laten stromen, vrij te maken, beweeglijk. Van overspanning van het lichaam naar een zachte, lichaamseigen genezing en innerlijke balans (homeostase).