FLOWmotion & BewustZIJN programma:

FriestijlVLOG

 

"Start before you're ready" (inspirerende titel van het boek van Simone Levie). And it's all like that. Ik voel me weliswaar ready and aware maar wat ik ga laten zien is verre van perfect (qua vorm)... veel mimiek en scheve bekkies -) Anyways, ik ben geen videomaker of editor en dat kan allemaal beter... ik heb wel wat te vertellen. En dat doe ik hier in een aantal vlogs. Het gaat over FLOWmotion&BewustZIJN. De afgelopen jaren heb ik me daar in verdiept, heb er veel over gelezen, interessante workshops over gevolgd, heb dingen verwerkt in mijn leven en in mijn yogalessen. De materie is voor mij dus echt gaan leven en voor mijn gevoel klopt het ook helemaal. En nu wil ik jou graag meenemen in mijn bevindingen, inzichten, tips&tricks. 

De Flow staat is een staat van NU, deze is ongrijpbaar, het is energie in beweging, het is het water in de rivier, het moment is er, gaat weer voorbij en zal nooit meer hetzelfde zijn. Een wonderschoon verschijnsel enerzijds en tegelijkertijd heeft die voorbijgaande aard is verdrietigs, iets melancholisch. Maar daar te lang bij stil staan heeft geen zin. Het vast willen pakken heeft ook geen zin. Het kan niet, het gaat niet. Je kunt er wel contact mee maken…

Emoties en gevoelens, denken en weten. De betekenis en het onderscheid daarin was lange tijd niet helder voor mij. Inmiddels is die binnenwereld niet meer zo'n vaag landschap voor mij maar prachtig kleurrijk. En doordat ik veel beter afgestemd ben op dat kleurenpalet is het niet meer vaag wat mijn lijf mij heeft te vertellen (the body is wise) maar eerder interessant en aangenaam om naar te luisteren. Andersom is ook waar, het lichaam wil iets vertellen en heeft een verstaander gevonden; de wederkerigheid is op gang gekomen.

Het niet in staat van Flow kunnen zijn heeft vaak te maken met een aantal zaken. In mijn vlog licht ik er eentje uit, de trigger. Meestal is iets kleins de aanleiding, een opmerking of soms zelfs een gedachte of een geur. Traumatische symptomen worden niet veroorzaakt door de gebeurtenis zelf. Ze komen voort uit het bevroren restant energie (gestolde energie) die niet is opgeheven en ontladen. Het trauma zelf herhaalt zich niet, de trigger herinnert je als het ware weer wat er destijds is gebeurd en de niet ontladen traumatische energie van destijds gaat aan: vechten, vluchten of bevriezen. 

“i’m not looking to escape my darkness, i’am learning to love myself there.” - Rune Lazuli

Openen en sluiten in contact met de buitenwereld is als eb en vloed, wie daar verantwoordelijkheid voorneemt, dus aan-blijft tegenover zichzelf, hoeft minder vaak weg te dromen en kan vaker zeggen dat hij weg wil en daadwerkelijk opstappen en rust zoeken. Aan-zijn is dus bovenal in contact zijn met jezelf, je eigen behoeften zoals slaap, rust, stilte waarderen. Echter, om die stilte te vinden zetten mensen zich vaak uit, ze trekken zich mentaal terug in zichzelf maar blijven aanwezig in de omgeving die hen niet dient. Vanuit het aan-zijn kan je je verbinden met wat er in je leven plaatsvindt, met emoties, met lichaamspijn, met anderen, met leuke en minder leuke dingen. Die verbinding heeft plaats via het voelen, het aanvaarden van wat er te voelen is.
Uit: Hapthotherapie praktijk en theorie, Els Plooij, pag. 59-72 

Friestijl is een samenvoegsel van mijn achter, - en mijn voornaam, het betekent voor mij kiezen vanuit vrijheid. Op een bepaalde manier laten we ons allemaal kooien. Wel eens of in meer of mindere mate. Terwijl we écht een andere keuze kunnen maken. Bange vogeltjes in een kooi dus. Angst is trouwens een interessante emotie. De enige manier waarop je angst kan weerstaan is door te weten wat je nog belangrijker vindt dan wat je absoluut wilt vermijden. Bewustzijn is key! 

Mijn langste vlog tot nu toe, over dit onderwerp valt ook zoveel te vertellen. Stel er komt een leeuw voorbij. In het echt... dan moet je zorgen dat je veilig bent. In je verbeelding… wat ga jij dan doen? Vechten? Vluchten? Bevriezen? En dat is nu net wat er gebeurd bij een trigger. Je vliegt eruit omdat je associeert op hét thema, je

levensthema, jouw film. In een fractie van een seconde komt er een plaatje met gedachten. De gedachten zijn weliswaar NU. Maar zo is dat niet voor de jou want het is gerelateerd aan het trauma van TOEN en vervolgens aan drama-identiteit. Alsof het nu nog steeds waar is, alsof je nu nog steeds bent wie je toen was, alsof je alleen maar bent omdat het trauma er was. Interessant! 

Mijn laatste vlog (en deze is écht het langst ;-) in de reeks, met Tips & Tricks, voorbeelden en uitleg, over o.a.:

Transformatie | Affectief ruzie maken | Het jongetje dat graag vriendjes wil maar niet durft | Emoties | Triggers | Kritische-ik | Hoogsensitiviteit | Ballonnen en smeagles | Tennisballen en de Psoasrelease...

 

Meer weten? Mail naar info@friestijl.nl of bel (06) 21 81 79 39 voor een afspraak.