Haptonomie

Haptonomie leert je (weer) luisteren naar je lichaam en naar de signalen die het geeft. Door wat je voelt nader te bekijken. Bijv. wanneer je contact maakt: Hoe is het met mij? En hoe is het met mij in contact met jou? Wat doe je en hoe doe je dat in het dagelijks leven? Hoe heb je dat tot nu toe altijd gedaan? Werkt dat nog voor jou? En hoe zou je dat mogelijk anders kunnen doen? Door aanraking word je daarvan bewust: hoe reageert mijn lijf daarop en wat vertelt het me, welke keuzes maak je, welke beweging geeft dat (of niet) en wat daarin bepaal jezelf, waarover heb je zelf de regie? Dit kijken of onderzoeken is een manier van waarnemen, zonder daar enig oordeel of weerstand aan toe te voegen. Alles mag er zijn, alle gevoelens, alle emoties. Want als alles er mag zijn is er totale acceptatie. Acceptatie van onszelf of van iets in onszelf. Dat schept ruimte en vrijheid om te zijn.

 

Er zijn talloze oefeningen om stil te staan bij je lichaam en je gewaar te worden, te onderzoeken wat je ervaart om zo je bewustzijn te vergroten. Of om spanning los te laten, meer te zakken in je gevoel, om stevigheid te creeren, je kracht te ontdekken en deze constructief in te zetten. Bij haptonomie kan aanraking een onderdeel zijn van de begeleiding. Via de aanraking kun je nl. weer in contact komen met de gevoelens die in je lichaam opgeslagen zijn. Blokkades kunnen voelbaar worden t.a.v. trauma's die in het lichaam sporen na laten. Soms wordt gebruik gemaakt van een massagetafel; een behandeling gebeurd zowel met kleding aan alsook  in ondergoed. Je houdt daarover zelf de regie.

  

“Als ons lichaam van binnenuit bezield wordt dan heeft het een ongelooflijke kracht en schoonheid. “


Dieuwke Talma

 

Wat ook op de massagetafel plaatsvindt, maar dit is totaal gekleed, is een Bars behandeling of een energetische facelift. Hoe werkt het? We hebben allemaal inprentingen (een neuropsychologisch proces waarbij informatie wordt opgeslagen in het geheugen) meegekregen. Je weet wel: 'als je het maar vaak genoeg gehoord hebt ga je het geloven', bewust of onbewust. De negatieve gedachten, gevoelens en emoties maar ook verwachtingen, oordelen en conclusies die we daar aan gekoppeld hebben en waar je ooit zelf mee ingestemd hebt (bijvoorbeeld 'zie je wel ik kan het niet...') zijn niet waar ;-0. Dus de inprentingen maken we los, zodat blokkades verdwijnen om deuren naar ons eigen potentieel weer te kunnen openen voor een leven zoals dat in wezen altijd voor ons bedoeld is geweest. De energetische facelift werkt vanuit het zelfde principe. De

inprentingen zijn dan gekoppeld aan alle overwegingen die je hebt t.a.v. het verouderingsproces, ouder worden, dood gaan en overtuigingen over het lichaam. Hierbij maak ik ook gebruik van mijn kennis en ervaring met het werken met energie.  Bij deze behandelingen raak je nagenoeg alleen het hoofd aan. Tot slot werk ik met het Cranio Sacrale systeem. Dit is ook gekleed én op de massagetafel, echter de aanraking is anders, in principe kan het hele lijf worden meegenomen. Het Cranio Sacrale systeem werkt namelijk op twee manieren: via de wervelkolom en het centraal zenuwstelsel, en via het fascia (wat bindweefsel is). Met cranio open je het veld om het lichaam te helen. Cranio maakt het lijf niet beter maar met cranio schep je voorwaarden in het lijf voor zelfheling in een aantal stappen. Door uitnodiging en aanraking en door ruimte te creeren. Je heelt dat wat ligt opgeslagen in het celgeheugen, het is een celherinnering die vrij komt, dat is onderdeel van het helingsproces. Cranio is daarbij ondersteunend voor het lichaam, het nodigt uit om te openen ook als je daarbij pijn of verkramping tegenkomt, met als doel om het lichaam weer te laten stromen, vrij te maken, beweeglijk. Je werkt aan een beweeglijke wervelkolom en het losmaken ervan.  

 

Meer weten? Mail naar info@friestijl.nl of bel (06) 21 81 79 39 voor een afspraak.