Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is een actieve vorm van yoga waarbij je direct kunt ervaren wat de oefeningen voor je doen. Al na een paar lessen voel jij je vitaler, meer flexibel, alerter en meer in balans met lichaam en geest. Ervaring of lenigheid is niet per sé noodzakelijk, Kundalini Yoga kan namelijk door iedereen worden beoefend. We combineren ademhalingstechnieken met afwisselende bewegingen, die niet per sé moeilijk zijn vaak wel versterkend, bijvoorbeeld voor de rug. De ademhalingstechnieken geven het lichaam meer ruimte. Door bewust en subtiel je (adem)grenzen te verleggen, zul je je grens verleggen, waardoor je de ruimte inneemt die er is voor jezelf. Zowel geestelijke grenzen als fysieke grenzen. Als beginnend yogi luister je naar je lichaam; dat is vaak al een mooie, wijze les. Als meer gevorderd yogi kan je verdiepen in de bewegingen.

 

Momenteel geef ik alleen yogales aan medewerkers van de Hanzehogeschool Groningen, ter preventie van burn-out. Daardoor zijn mijn lessen alleen toegankelijk voor medewerkers van de Hanze, zij kunnen zich opgeven via Hanzefit. Wel ben ik beschikbaar voor workshops, dus je kunt me boeken ;-) Door het jaar heen bied ik verschillende series aan (meestal van 7 lessen) telkens met een wisselend thema. De lessen sluiten dan weer aan op dat thema, denk bijvoorbeeld aan: een reis door de chakras, bewustZIJN of uit je hoofd, in je lijf en meer voelen.

 

Uit je hoofd, in je lijf dus. Mindful of in het nu. Er was een tijd dat ik wars was van al deze kretologie. Men strooide er maar mee rond of het niks was. Voelen stond voor mij gelijk aan pijn. Maar ik wilde die pijn helemaal niet, dus maakte ik weggestopte emoties en verdrongen gevoelens. Maar mijn lijf sloeg het allemaal op, dat wijze lijf. En natuurlijk kwam de kramp. En als je niet kunt voelen wat je voelt, ben je ‘in wezen’ afwezig. Dan is de vorm er nog wel, maar als lege huls. En zo’n huls is enorm breekbaar. Nu ik yoga beoefen en zeer regelmatig mediteer ben ik me uiteindelijk weer één gaan voelen met mijn binnen-deel. Dat binnendeel is onmetelijk, prachtig, stil en krachtig, vredig en heilzaam. Ik ben daar graag. Yoga gaat over body, mind and soul, over eenwording. Een toestand waar het hoofd niet de aanvoerder is met het gezag, maar een toestand waar harmonie is en balans. Kundalini Yoga is de yoga van de ervaring. Die ervaringen kunnen heel wisselend zijn, extatisch maar ook confronterend. Soms ga je op de mat door lagen heen waar je al denkend nooit was gekomen. Dat maakt de Kundalini Yoga voor mij zo interessant. Geen houdingen optimaliseren en uiteindelijk een perfecte zus-of-zo beweging kúnnen. Wel meer éénheid ervaren; het liefst met mijn ogen dicht voor nog meer innerlijke focus. 

 

Een bijzonder artikel over trauma's die in het lichaam sporen na laten vond ik laatst op internet.

 

Tot slot, de lessen zijn al volgt opgebouwd: een warming up gaat vaak vooraf aan een set met dynamische oefeningen. Na de inspanning volgt een moment van ontspanning en voor het einde komt de meditatie. De meditatie is vaak verbonden aan een speciaal thema en is niet te vergelijken met stilzitten en aan niets denken. Er worden verschillende ademtechnieken aangeleerd en de nadruk ligt op bewustwordingsprocessen. Wat Kundalini Yoga doet is oude energieën los maken zodat je ze zelf kunt doorbreken. Het gaat dan om oude patronen met symptomen van stress, irritatie of ziekte (vaak een negatieve vicieuze cirkel waarin je ooit bent vastgelopen). Bovendien zorgt yoga voor een evenwichtige geest. Evenwichtigheid of balans uit zich in meer geduld, helderheid (bewustzijn) en innerlijke rust. Die rust geeft de ruimte om meer te luisteren naar je eigen lichaam of je innerlijke stem. En zo vind je uiteindelijk weer de antwoorden op persoonlijke (levens)vragen. Een heel andere vicieuze cirkel dus, want door yoga leer je te stoppen met dat wat je beschadigt, om te gaan doen waar je blij van wordt. 

 

Meer weten? Mail naar info@friestijl.nl of bel (06) 21 81 79 39 voor een afspraak.


Download
Een deelneemster uit de yogales vroeg me iets over het heen en weer 'schuren' van de gewrichten bij sommige yogaoefeningen, wat eventueel pijnlijk kan zijn of een gek knak geluid kan geven. Daarover vond ik een artikel dat ik ooit uit een yogatijdschrift heb gehaald. Bottom line: blijven smeren of te wel blijven bewegen, je lichaam heeft er baat bij! Wil je er meer over weten, lees dan vooral het artikel, je kunt het hier downloaden.
Over soepele gewrichten.pdf
Adobe Acrobat document 778.0 KB