Lichaamsgerichte behandelingen

Klik op de knop als je direct naar ontspanning en balans wil: Renew in 2022!

Je wordt weer bewust van je blauwdruk. Dit laat je zien wie je (ook) bent. Of wie je oorspronkelijk was. Je blauwdruk kan door allerlei zaken verstoord of beschadigd raken. Als dat gebeurt ben je niet meer in staat om in je kracht te staan, om zo te zijn en te doen waarvoor je hier gekomen bent. In dat geval is het goed om samen te kijken hoe die verbinding in jezelf weer geheeld kan worden. Aanraken is daarbij heel effectief, de huid, ons grootste orgaan, is immers de primaire ingang van communicatie. Onze tastzin is het eerste zintuig dat zich in de baarmoeder ontwikkelt. Het is onze oer intelligentie, onze vertrouwensbron.  Maar door allerlei oorzaken kan dit vertrouwen op je eigen gevoel beschadigd zijn dan ben je afgesneden van die bron. Door aanraken herstel je de verbindingen. 

 

Hoe werkt dat? Door aanraken wordt de aanmaak van hormonen gestimuleerd. Serotonine en oxytocine bijvoorbeeld. Beide hormonen zijn belangrijk. Serotonine is het happy hormoon, het is verbindend en werkt ook pijnstillend. Oxytocine is van invloed bij de bevruchting en bevordert de hechting. Het zorgt voor ontspanning, geborgenheid en rust. Dan heb je ook nog adrenaline en cortisol. Adrenaline heb je nodig bij acuut gevaar en cortisol zorgt dat je overeind blijft in stresssituaties. Bij langdurige stress maakt je lichaam voortdurend cortisol aan. Dat is niet gezond. Maar zowel serotonine / oxytocine als adrenaline / cortisol zijn belangrijk; balans is een voorwaarde voor welzijn.

 

De 10 voordelen van aanraken: 

1.        Het lichaamsbesef verbetert.

2.        Het gevoel van veiligheid en begrenzing vergroot.

3.        Het denken verdwijnt meer naar de achtergrond.

4.        Het voelen komt meer naar de voorgrond.

5.        Het zelfherstellend vermogen vindt plaats.

6.        Het zelfverdedigingsmechanisme (vechten, vluchten, bevriezen) staat minder strak gespannen.

7.        Het zelfvertrouwen neemt toe.

8.        Het immuunsysteem versterkt.

9.        Het leven krijgt meer kwaliteit door minder stress.

10.      Het leven krijgt meer kwaliteit door afname van gevoelens van verdriet, angst of boosheid.

 

Ik maak gebruik van Cranio Sacraal therapie, dit is een zachte behandeltechniek middels aanraking. Daartoe werk ik  met het Cranio Sacrale systeem. Dit systeem bevindt zich tussen de schedel en het heiligbeen (het cranium en het sacrum). Het werkt via de wervelkolom, het centraal zenuwstelsel en via het fascia (wat bindweefsel is).  Bindweefsel zit door je hele lijf, van je tong tot je tenen. Het zit om je spieren, je organen en je botten, zodoende kun je met cranio het hele lijf behandelen.  Cranio is ondersteunend bij de behandeling van o.a. hoofdpijn, slapeloosheid, kaakproblematiek, tinnitus, een pijnlijke rug of schouder, het bekkengebied et cetera. Heel fysiek dus, maar cranio werkt ook bij emotionele pijn, ook als je daarbij verkramping tegenkomt. Cranio heeft als doel  de energiecystes in het lichaam op te heffen, zodat er weer een vrije doorstroom is, beweeglijkheid, veerkracht en vitaliteit. Ik gebruik daartoe regelmatig de SER methodiek. Dit is een therapeutisch proces om emotionele energie vrij te maken van dat wat zich uit het verleden heeft vastgezet en geïsoleerd in het lichaam nu. Je heelt dat wat ligt opgeslagen in het celgeheugen, het is een celherinnering die vrij komt, dat is onderdeel van het helingsproces. Maar een cranio behandeling geeft vooral ook ontspanning en rust. Je  innerlijke balans herstelt en je vindt je midden terug.  Van overspanning naar ontspanning en innerlijke balans (homeostase). 

 

Ten behoeve van de behandeling kan ik ook gebruik maken van mijn kennis van haptonomie. Het is een manier om:

  • stevigheid te creeren, je kracht te ontdekken en deze constructief in te zetten;
  • weer in contact te komen met de gevoelens die in je lichaam opgeslagen zijn;
  • te onderzoeken wat je ervaart en je bewustzijn te vergroten;
  • stil te staan bij je lichaam en spanning los te laten.

Haptonomie leert je (weer) luisteren naar je lichaam en naar de signalen die het geeft, door wat je voelt nader te bekijken. Bijv. wanneer je contact maakt: Hoe is het met mij? En hoe is het met mij in contact met jou? Wat doe je en hoe doe je dat in het dagelijks leven? Hoe heb je dat tot nu toe altijd gedaan? Werkt dat nog voor jou? En hoe zou je dat mogelijk anders kunnen doen? Door aanraking word je daarvan bewust: hoe reageert mijn lijf daarop en wat vertelt het me, welke keuzes maak je, welke beweging geeft dat (of niet) en wat daarin bepaal jezelf, waarover heb je zelf de regie? Dit kijken of onderzoeken is een manier van waarnemen, zonder daar enig oordeel of weerstand aan toe te voegen. Alles mag er zijn, alle gevoelens, alle emoties. Want als alles er mag zijn is er totale acceptatie. Acceptatie van onszelf of van iets in onszelf. Dat schept ruimte en vrijheid om te zijn.

 Wordt ons lichaam van binnenuit bezield 
dan heeft het een ongelooflijke kracht en schoonheid.

- Dieuwke Talma

 

Tot slot kun je bij mij een bars behandeling of een energetische facelift krijgen. Hoe werkt het? We hebben allemaal inprentingen meegekregen. Dit is een neuropsychologisch proces waarbij informatie wordt opgeslagen in het geheugen. Je weet wel: 'als je het maar vaak genoeg gehoord hebt ga je het geloven', bewust of onbewust. De negatieve gedachten, gevoelens en emoties maar ook verwachtingen, oordelen en conclusies die we daar aan gekoppeld hebben zijn niet waar. De inprentingen maken we los, zodat blokkades verdwijnen om deuren naar ons eigen potentieel weer te kunnen openen voor een leven zoals dat in wezen altijd voor ons bedoeld is geweest. De energetische facelift werkt vanuit het zelfde principe. De inprentingen zijn dan gekoppeld aan alle overwegingen die je hebt t.a.v. het verouderingsproces, ouder worden, dood gaan en overtuigingen over het lichaam. Bij deze behandelingen raak ik nagenoeg alleen het hoofd aan.

 

De behandelingen vinden plaats op een massagetafel; de kleding blijft aan.