Marije Friese

In 1999 studeerde ik af aan de RUG op het gebied van communicatie. Communicatie en gedrag hebben mij altijd mateloos geïnteresseerd: “Waarom doen we zoals we doen? Waarom zijn we zoals we zijn?” - ik vind dit reuze interessant. Tevens zijn dit grote (levens)vragen, vandaar dat ik er mijn werk van heb gemaakt, zo kan ik me blijvend bezighouden met deze materie en mezelf blijven ontwikkelen. Mijn vervolgopleidingen zijn hier dan ook aan gerelateerd. Naast communicatietrainer, ben ik ook NLPcoach, Kundalini yogadocent en haptonoom, momenteel studeer ik voor cranio sacraal therapeut.

 

ervaring

Sinds 2005 ben ik werkzaam als trainer en later ook als coach. Persoonlijke effectiviteitstrajecten waren mijn specialiteit: 'hoe niet-functioneel-gedrag om te zetten naar functioneel-gedrag'. In 2011 ben ik bij de Hanzehogeschool Groningen gaan werken. Daar gaf ik communicatietrainingen, ik begeleidde tijdens intervisie en ik coachte studenten tijdens hun studieloopbaan. Dat heb ik ruim 10 jaar gedaan, zodoende heb ik aanzienlijke praktijkervaring in het begeleiden van jong volwassenen op het pad van bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

 

Faalangstproblematiek kom ik veel tegen in mijn werk. Studenten kunnen veel stress ervaren, vaak verzinnen ze wel manieren om dit te verbloemen maar meestal ten koste van zichzelf (verdoving door drank en drugs, uitstelgedrag, slechte verzorging en slechte voeding et cetera). Waarom doen we zoals we doen? – ik vind dit reuze interessant en zal dit eerder onderzoeken dan veroordelen. In mijn ogen heb je met studenten een soort relatie, in die relatie probeer ik het beste in de ander naar boven te halen, de potentie aan te spreken. Ik geniet enorm als een student een goede prestatie neerzet na een jaar hard werken, ook al was deze in eerste instantie niet gemotiveerd. Dan heeft hij of zij de knop omgezet, iets in zichzelf overwonnen. Daar is moed voor nodig. Dat proces begeleid ik graag.  

anderen over mij

Anderen over mij t.a.v. mijn werk als trainer/coach:

Ik zie Marije echt als een hele goede trainer/coach. Een mensenmens. Iemand die weet hoe je anderen kunt inspireren en in beweging kunt zetten. Door gesprekken met jou ben ik zelf ook in beweging gekomen. Je helpt anderen zich verder te ontwikkelen, of helpt strategieën te bedenken over hoe je vastgeroeste patronen kunt loslaten. – Nghitti

 

Marije kan goed werken met de onderstroom. Een kundig coach. Ze hield me op de juiste wijze een spiegel voor, zodat ik in korte tijd flink kon groeien. Daarbij is ze respectvol, onbevooroordeeld en duidelijk. Een aanrader.- Jan

 

Marije kan vragen stellen die je niet verwacht, die je wakker maken, bewust maken van wat werkelijk is. Ze geeft helderheid, duidelijkheid en is direct. Marije heeft lef, doorzettingsvermogen en is kritisch. Ze spreekt vanuit haar hart en is betrokken bij datgene wat je wilt bereiken. Ze geeft het zicht terug waar je nog op zoek naar was! - Lilian

 

Anderen over mij t.a.v. mijn werk als yogadocent:·

Je deelt, geeft, begeleidt en veroorzaakt. Goede stem, goed verhaal. Breedte én diepte. Meditatie inclusief, aanstekelijk enthousiasme. Fijne sfeer, ontspannen. Variatie aan oefeningen met uitdaging die voor iedereen op eigen niveau te doen zijn. Er is veel afwisseling elke keer maar ook komen oefeningen terug, die mix vind ik prettig. Geen druk en geen prestatiegerichte aanpak. Rust en ruimte. Fijne muziek keuze. Eigenheid.

 

Anderen over mij t.a.v. lichaamswerk:

Ik kreeg van Marije een behandeling met Cranio Sacraal therapie: je handen stroomden vanaf het begin, bloedheet waren ze, fijn, heel prettig want ikzelf had het koud. De druk was exact goed. Ik voelde compleetheid, heelheid. De bewegingen bij het hoofd heb ik als heel fijn ervaren; mijn hoofd werd gedragen. Woorden als: nurtering, ruimte, verlenging, een babygevoel, dichter bij mezelf, komen bij me op. – Jenny 

 

Ik kreeg van Marije een haptonomiebehandeling: ik voelde me veilig. De aanraking was heel zacht, prettig, open. Ik kwam gestrest en gespannen op de bank liggen, ik ging er ontspannen weer af. - Andreas

wat ik doe

Ik luister en stel vragen. Ik onderzoek en blijf zoveel mogelijk bij het oordeel vandaan. Meestal begeleid ik met zachte kracht en confronteer tactvol als dat nodig is. Met mijn avontuurlijke aard zoek ik op creatieve wijze naar dat wat het meest passend is. Samen, in verbinding. Ik ben best daadkrachtig en enthousiast, zo blijft het proces in beweging. Ik ben snel in staat een vertrouwde en veilige setting te creëren.

waarin ik geloof

Dit is waar ik voor sta: practice what you preach, ik leef voor en daarmee hoop ik te inspireren. Daarnaast ben ik er heilig van overtuigd dat je al heel bent Je hoeft dus niet heel te worden, in de zin van dat je kapot bent, niet goed of niet goed genoeg bent. Alles is in wezen al aanwezig, dat is altijd al zo geweest. Tot slot vind ik eigenaarschap heel belangrijk.

 

"I don't fix,  I just invite the healing."

In 2014 startte ik met yogales geven ter preventie van burn-out en in het kader van vitaliteit en focus. In mijn yogalessen maak ik regelmatig gebruik van meditatie en ademhalingstechnieken waarvan bewezen is dat ze ook daadwerkelijk bijdragen aan stressreductie. Steevast verkeerd  ademhalen zorgt voor een energielek: je voelt je moe, licht in je hoofd en kunt allerlei klachten krijgen. En dat allemaal terwijl je geen idee had dat dit iets met je ademhaling te maken had. Goed ademhalen geeft levensenergie, ontspanning, rust, zelfvertrouwen, zekerheid. Gezond ademhalen wil trouwens niet alleen zeggen goed voor je gezondheid maar ook in de zin van de juiste keuzes maken om ergens op te reageren bijvoorbeeld, de juiste beslissingen nemen voor jezelf. Daarnaast geeft het je ook meer en beter toegang tot je intuïtie, bovendien, je hebt eerder door wanneer anderen invloed op je proberen uit te oefenen. Het heeft minder effect op je als je terug gaat naar je adem, waardoor je de ruimte inneemt die er is voor jouzelf. Yoga is geschikt voor iedereen, ongeacht je leeftijd of ervaring. Iedereen kan meedoen op zijn eigen manier en tempo. Als je het een poosje beoefent, ga je steeds meer positieve effecten merken in je lichaam en in je leven: een evenwichtige geest, meer geduld, helderheid, innerlijke rust en ruimte om meer te luisteren naar je eigen lichaam of je innerlijke stem. Yoga leer je te stoppen met dat wat je beschadigt, om te gaan doen waar je blij van wordt.  

 

In 2020 rondde ik mijn opleiding Haptonomie af. Haptonomie leert je (weer) luisteren naar je lichaam en naar de signalen die het geeft, door wat je voelt nader te bekijken. Bijv. wanneer je contact maakt: Hoe is het met mij? En hoe is het met mij in contact met jou? Wat doe je en hoe doe je dat in het dagelijks leven? Hoe heb je dat tot nu toe altijd gedaan? Werkt dat nog voor jou? En hoe zou je dat mogelijk anders kunnen doen? Door aanraking word je daarvan bewust: hoe reageert mijn lijf daarop en wat vertelt het me, welke keuzes maak je, welke beweging geeft dat (of niet) en wat daarin bepaal

jezelf, waarover heb je zelf de regie? Dit kijken of onderzoeken is een manier van waarnemen, zonder daar enig oordeel of weerstand aan toe te voegen. Alles mag er zijn, alle gevoelens, alle emoties. Want als alles er mag zijn is er totale acceptatie. Acceptatie van onszelf of van iets in onszelf. Dat schept ruimte en vrijheid om te zijn.

 

Momenteel ben ik wéér aan het studeren, voor Cranio Sacraal Therapeut.  Het cranio sacrale systeem bevindt zich tussen de schedel en het heiligbeen (het cranium en het sacrum). Cranio sacraal therapie is een zachte behandeltechniek t.b.v. lichaamseigen genezing. Het geeft ontspanning bij een overspannen zenuwstelsel. Je schrikt en je spant je aan, meestal kan je je wel weer ontspannen en vergeet je dat je geschrokken bent.  Maar als je onder voortdurende spanning leeft (stress bijvoorbeeld, maar ook complicaties bij de bevalling, een operatie, een ongeluk, onverwerkte emoties kunnen veel spanning geven) dan is het zenuwstelsel continu overspannen. Die onbewust onverwerkte opgeslagen spanning kunnen verstoringen geven aan de basale lichaamsfuncties. Met cranio sacraal therapie spreek je het zelfhelend vermogen van het lichaam aan, dat wat uit balans was, komt weer in balans.

 

methoden

Of het yoga is of meditatie, cranio sacraal therapie of haptonomie, coaching of training, waar het om gaat is dat jij weer in je lijf komt. Dat je gaat voelen wat er nu is. In het hier en nu is er nooit een probleem, er is alleen maar wat er is. Daar werken we mee.

technieken

Cranio sacraal therapie

Haptonomie

Kundalini yoga

Ademhalingstechnieken

Meditatietechnieken

Enneagrammen

Transactionele Analyse

Systemisch werk en familie opstellingen

Intervisie voor professionals

Specialisatie teamflow

Barsbehandeling of energetische facelift

Voetzoolreflexmassage

Ontspanningsmassage

Rebalancing techniekenen en trager

Masterclass Veerkracht & Vitaliteit van Ted Troost

EFT (emotional freedom techniques)
NLP (neuro linguïstisch programmeren)

SER (somato emotional release)

RET (rationeel emotieve therapie)

TRE (trauma release exercises)

Communicatietechnieken:

o Communicatiestijlen

o Conflictstijlen

o Feedback geven,- en ontvangen

o Kernkwadranten van Ofman

o Roos van Leary

et cetera