Beluister deze podcast over Cranio Sacraal Therapie.

Cranio is ondersteunend als je hoofdpijn en migraine, kaakproblemen, stress en spanningsklachten, slecht slapen, astma, burn-out, pijn, klachten na whiplash, frozen shoulder of klachten na een bevalling ervaart bijvoorbeeld. Maar ook als jouw klacht hierin niet terug te vinden is kan het maar zo zijn dat cranio helpend voor je is. Cranio is ook helpend ten behoeve van stembevrijding, plek innemen, emotionele stukken. Als je het gevoel hebt vast te zitten in jezelf, vastzit in het leven, vastzit in je liefdesleven, geen of weinig eigenliefde ervaart, moeite hebt met het vinden van balans of herstel. Mijzelf heeft de cranio al heel veel gebracht, ik heb geen last meer van mijn chronische astmatische bronchitis, als ik vastzit in een emotioneel stuk komt er ruimte en duidelijkheid en wat het mij nu vooral brengt is inspiratie. Dat is ook niet zo gek want cranio opent en geeft ruimte. Sinds ik cranio heb leren kennen heb ik heel veel meer ruimte in mij zelf, neem ik meer ruimte in en ben ik veel vrijer geworden in mij zelf en in mijn contact met anderen.

Cliënten met allerlei soorten klachten reageren positief op een behandeling met Cranio Sacraal TherapieIn de praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die het verlangen hebben meer in hun lijf te zijn. Vaak gaat dit over veiligheid. Het bekkenbodem gebied is het fundament van ons lichaam; voor onze romp, het hoofd, de armen, het hele lichaam rust eigenlijk in dat fundament. Ben je hierin in evenwicht dan zit je in je basis. Lichamelijk ben je dan in balans, maar ook emotioneel-mentaal. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren, wie angstig is, is het contact met zijn basis verloren. Dan ben je als het ware niet thuis bij je eigen zelf. Dus om je gevoelsleven te kunnen dragen, heb je het nodig je basis te voelen. Ik heb het niet voor niets heel vaak over back-to-balance. Cranio Sacraal Therapie is lichaamsgerichte therapie of lichaamswerk. De aanrakingen zijn zacht, zachter dan een massage maar je wordt weldegelijk aangeraakt, het is dus geen reiki. Dit zeg ik hier expliciet omdat dit vaak gevraagd wordt namelijk. Zo'n aanraking met cranio kan heel helend zijn, veel ontspanning geven. Ik raad ook aan rust te nemen naderhand.


Download
Fascia de grote verbinder
Artikel uit het tijdschrift Sportgericht
Adobe Acrobat document 617.4 KB
Download
Boost je systeem en helpt je afvallen
Lever & Galblaasreiniging A. Moritz.pdf
Adobe Acrobat document 873.0 KB

Het immuunsysteem om je weerstand een boost te geven, handig in de herfstmaanden en als de winter voor de deur staat. Maar ook prettig om in de donkere dagen je eigen licht vast te houden of vast te houden aan je eigen kleur ook al stormt het om je heen.  Een cranio behandeling kan speciaal gericht zijn op het immuunsysteem. Bij nier, lever, milt of darmklachten zeer geschikt. 


Met lichaamswerk word je weer bewust van je blauwdruk. Dit laat je zien wie je (ook) bent. Of wie je oorspronkelijk was. Je blauwdruk kan door allerlei zaken verstoord of beschadigd raken. Als dat gebeurt ben je niet meer in staat om in je kracht te staan, om zo te zijn en te doen waarvoor je hier gekomen bent. In dat geval is het goed om samen te kijken hoe die verbinding in jezelf weer geheeld kan worden. Aanraken is daarbij heel effectief, de huid, ons grootste orgaan, is immers de primaire ingang van communicatie. Onze tastzin is het eerste zintuig dat zich in de baarmoeder ontwikkelt. Het is onze oer intelligentie, onze vertrouwensbron.  Maar door allerlei oorzaken kan dit vertrouwen op je eigen gevoel beschadigd zijn dan ben je afgesneden van die bron. Door aanraken herstel je de verbindingen. 

 

Hoe werkt dat? Door aanraken wordt de aanmaak van hormonen gestimuleerd. Serotonine en oxytocine bijvoorbeeld. Beide hormonen zijn belangrijk. Serotonine is het happy hormoon, het is verbindend en werkt ook pijnstillend. Oxytocine is van invloed bij de bevruchting en bevordert de hechting. Het zorgt voor ontspanning, geborgenheid en rust. Dan heb je ook nog adrenaline en cortisol. Adrenaline heb je nodig bij acuut gevaar en cortisol zorgt dat je overeind blijft in stresssituaties. Bij langdurige stress maakt je lichaam voortdurend cortisol aan. Dat is niet gezond. Maar zowel serotonine, oxytocine als adrenaline en cortisol zijn belangrijk; balans is een voorwaarde voor welzijn.

Wel 10 voordelen van aanraken
1. Het lichaamsbesef verbetert.

2. Het gevoel van veiligheid en begrenzing vergroot.
3. Het denken verdwijnt meer naar de achtergrond.
4. Het voelen komt meer naar de voorgrond.
5. Het zelfherstellend vermogen vindt plaats.
6. Het zelfverdedigingsmechanisme staat minder strak.
7. Het zelfvertrouwen neemt toe.
8. Het immuunsysteem versterkt.
9. Het leven krijgt meer kwaliteit door minder stress.
10. Het leven krijgt meer kwaliteit door afname van verdriet of boosheid.

Cranio Sacraal Therapie is enerzijds heel biologisch, het werkt op cel niveau, op bindweefsel niveau. Daarnaast werkt het ook energetisch. Hoe werkt dát dan? Wel, we hebben allemaal inprentingen meegekregen. Dit is een neuropsychologisch proces waarbij informatie wordt opgeslagen in het geheugen. Je weet wel: 'als je het maar vaak genoeg gehoord hebt ga je het geloven', bewust of onbewust. De negatieve gedachten, gevoelens en emoties maar ook verwachtingen, oordelen en conclusies die we daar aan gekoppeld hebben zijn niet waar. De inprentingen maken we los, zodat blokkades verdwijnen om deuren naar ons eigen potentieel weer te kunnen openen voor een leven zoals dat in wezen altijd voor ons bedoeld is geweest. De energetische inprentingen kunnen gekoppeld zijn aan allerlei soorten overtuigingen trouwens, bijv. overtuigingen die je hebt t.a.v. ouder worden, dood gaan en overtuigingen over het lichaam. Maar ook angst in de vorm van een freeze of woede en verdriet zijn zulke inprentingen. Het lichaam slaat het op, dat noemen we celgeheugen. Vaak weten we dit niet eens bewust, met Cranio Sacraal Therapie kun je werken in de diepte dus ook op zielsniveau. 

 

 

Cranio Sacraal Therapie is ook een manier om:

  • stevigheid te creeren, je kracht te ontdekken en deze constructief in te zetten;
  • weer in contact te komen met de gevoelens die in je lichaam opgeslagen zijn;
  • te onderzoeken wat je ervaart en je bewustzijn te vergroten;
  • stil te staan bij je lichaam en spanning los te laten.

Cranio Sacraal Therapie leert je (weer) luisteren naar je lichaam en naar de signalen die het geeft, door wat je voelt nader te bekijken. Bijv. wanneer je contact maakt: Hoe is het met mij? En hoe is het met mij in contact met jou? Wat doe je en hoe doe je dat in het dagelijks leven? Hoe heb je dat tot nu toe altijd gedaan? Werkt dat nog voor jou? En hoe zou je dat mogelijk anders kunnen doen? Door aanraking word je daarvan bewust: hoe reageert mijn lijf daarop en wat vertelt het me, welke keuzes maak je, welke beweging geeft dat (of niet) en wat daarin bepaal jezelf, waarover heb je zelf de regie? Dit kijken of onderzoeken is een manier van waarnemen, zonder daar enig oordeel of weerstand aan toe te voegen. Alles mag er zijn, alle gevoelens, alle emoties. Want als alles er mag zijn is er totale acceptatie. Acceptatie van onszelf of van iets in onszelf. Dat schept ruimte en vrijheid om te zijn.

 

Bij mij in de praktijk in Groningen staat een behandeltafel, daarop vindt de sessie plaats; de kleding blijft aan. 

Maar we starten een sessie altijd met een kop thee en een voorgesprekje zodat ik weet voor welke klacht je komt/wat je vraag is. Heb je vooraf vragen aan mij, stel ze gerust!