Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is geschikt voor iedereen, ongeacht je leeftijd of achtergrond. Iedereen kan meedoen op zijn eigen manier en tempo. Als je het een poosje beoefent, ga je steeds meer positieve effecten merken in je lichaam en in je leven. Mensen stoppen wel eens met yoga omdat ze het zo druk hebben, maar juist dan met al die drukte op je werk of thuis is het zo belangrijk om aandacht te geven aan jezelf, aan je lijf, je interne ik. Trouwens veel mensen ervaren een continue druk. Deze druk kan zich bewust of onbewust vastzetten in het lichaam en klachten geven. Praktische en fysieke oefeningen zorgen ervoor dat er nieuwe energie door je lichaam zal stromen. Daartoe worden bijv. verschillende ademtechnieken aangeleerd.

 

Steevast op de verkeerde manier ademhalen zorgt voor een energielek: je voelt je moe, licht in je hoofd en kunt allerlei klachten krijgen. En dat allemaal terwijl je geen idee had dat dit iets met je ademhaling te maken had. Goed ademhalen geeft levensenergie, ontspanning, rust, zelfvertrouwen, zekerheid. Kundalini Yoga gaat daarnaast ook over bewustwording.

 

Vaak zijn we vastgelopen in iets ouds (een oud patroon of een oude energie waarvan we niet wisten dat we er nog op aangehaakt waren). Wat Kundalini Yoga doet is die oude energieën los maken en doorbreken. Het gaat dan om oude patronen met symptomen van stress, irritatie of ziekte (vaak een negatieve vicieuze cirkel waarin je ooit bent vastgelopen). Bovendien zorgt yoga voor een evenwichtige geest. Evenwichtigheid of balans uit zich in meer geduld, helderheid en innerlijke rust. Die rust geeft de ruimte om meer te luisteren naar je eigen lichaam of je innerlijke stem. En zo vind je uiteindelijk weer de antwoorden op persoonlijke (levens)vragen. Een heel andere vicieuze cirkel dus, want door yoga leer je te stoppen met dat wat je beschadigt, om te gaan doen waar je blij van wordt.  

 

Kundalini Yoga is naast dit alles ook de yoga van de ervaring. Die ervaringen kunnen heel wisselend zijn, extatisch maar ook confronterend. Soms ga je op de mat door lagen heen waar je al denkend nooit was gekomen. Dat maakt de Kundalini Yoga voor mij zo interessant. Geen houdingen optimaliseren en uiteindelijk een perfecte zus-of-zo beweging kúnnen. Wel meer éénheid ervaren; het liefst met mijn ogen dicht voor nog meer innerlijke focus.   Door het jaar heen bied ik verschillende series aan (meestal van 7 lessen) telkens met een wisselend thema. De lessen sluiten dan weer aan op dat thema, denk bijvoorbeeld aan: ademFLOW, bewustZIJN of uit je hoofd, in je lijf en meer voelen. 

  

Meer weten? Mail naar info@friestijl.nl of bel (06) 21 81 79 39 voor een afspraak.


Download
Een deelneemster uit de yogales vroeg me iets over het heen en weer 'schuren' van de gewrichten bij sommige yogaoefeningen, wat eventueel pijnlijk kan zijn of een gek knak geluid kan geven. Daarover vond ik een artikel dat ik ooit uit een yogatijdschrift heb gehaald. Bottom line: blijven smeren of te wel blijven bewegen, je lichaam heeft er baat bij! Wil je er meer over weten, lees dan vooral het artikel, je kunt het hier downloaden.
Over soepele gewrichten.pdf
Adobe Acrobat document 778.0 KB