Yoga is geschikt voor iedereen, ongeacht je leeftijd of ervaring. Iedereen kan meedoen op zijn eigen manier en tempo. Als je het een poosje beoefent, ga je steeds meer positieve effecten merken in je lichaam en in je leven. Mensen stoppen wel eens met yoga omdat ze het zo druk hebben, maar juist dan met al die drukte op je werk of thuis is het zo belangrijk om aandacht te geven aan jezelf, aan je lijf, je interne ik. Trouwens veel mensen ervaren een continue druk. Deze druk kan zich bewust of onbewust vastzetten in het lichaam en klachten geven. Praktische en fysieke oefeningen zorgen ervoor dat er nieuwe energie door je lichaam zal stromen. Daartoe worden bijv. verschillende ademtechnieken aangeleerd. Steevast op de verkeerde manier ademhalen zorgt voor een energielek: je voelt je moe, licht in je hoofd en kunt allerlei klachten krijgen. En dat allemaal terwijl je geen idee had dat dit iets met je ademhaling te maken had. Goed ademhalen geeft levensenergie, ontspanning, rust, zelfvertrouwen, zekerheid.

 

De yoga die ik beoefen is Kundalini Yoga. De Kundalini wordt voorgesteld als een slang onder aan de ruggengraat,

dit verwijst naar een opgerolde, spiraalvormige kracht die te vinden is in de basis van de wervelkolom, vandaar de slang. De Kundalini energie die vrij komt kan je een ervaring van bliss geven, maar deze vorm van yoga gaat bovenal over bewustwording. Vaak zijn we vastgelopen in iets ouds (een oud patroon of een oude energie waarvan we niet wisten dat we er nog op aangehaakt waren). Wat Kundalini Yoga doet is die oude energieën los maken en doorbreken. Het gaat dan om oude patronen met symptomen van stress, irritatie of ziekte (vaak een negatieve vicieuze cirkel waarin je ooit bent vastgelopen). Bovendien zorgt yoga voor een evenwichtige geest. Evenwichtigheid of balans uit zich in meer geduld, helderheid en innerlijke rust. Die rust geeft de ruimte om meer te luisteren naar je eigen lichaam of je innerlijke stem. En zo vind je uiteindelijk weer de antwoorden op persoonlijke (levens)vragen. Een heel andere vicieuze cirkel dus, want door yoga leer je te stoppen met dat wat je beschadigt, om te gaan doen waar je blij van wordt.  

 

Kundalini Yoga is naast dit alles ook de yoga van de ervaring. Die ervaringen kunnen heel wisselend zijn, extatisch maar ook confronterend. Soms ga je op de mat door lagen heen waar je al denkend nooit was gekomen. Dat maakt de Kundalini Yoga voor mij zo interessant. Geen houdingen optimaliseren en uiteindelijk een perfecte zus-of-zo beweging kúnnen. Wel meer éénheid ervaren; het liefst met mijn ogen dicht voor nog meer innerlijke focus.   Door het jaar heen bied ik verschillende series aan (dat zijn een reeks lessen achter elkaar). Zo'n serie heeft vaak een eigen thema, denk aan: ademflow, de reis naar binnen, je eigen midden, be the light et cetera.  De lessen sluiten dan weer aan op dat thema.

 

Mensen stoppen wel eens met yoga omdat ze het zo druk hebben,

maar juist dan met al die drukte op je werk of thuis is het zo belangrijk

om aandacht te geven aan jezelf, aan je lijf, je interne ik.

 

Ervaring of lenigheid is niet per sé noodzakelijk, Kundalini Yoga kan namelijk door iedereen worden beoefend. Als beginnend yogi luister je naar je lichaam; dat is vaak al een mooie, wijze les. Als meer gevorderd yogi kan je verdiepen in de bewegingen. Draag het liefst loszittende kleding, dat is prettig bewegen. Een flesje water voor de dorst kan handig zijn. Eten van te voren is prima maar liever geen heel volle maag.  


Ik geef sinds 2014 yogales. In grote organisaties geef ik yogales ter preventie van burn-out, in het HortusHuys gaf ik yogales en in de Luthersekerk. Je kan mij inhuren als yogadocent in het kader van een teamdag of bij een training waar behoefte is aan energie of ontspanning bijvoorbeeld. Mocht je zelf yogadocent zijn en heb je een keer iemand nodig die voor je invalt, dan kan dat ook. Laten we verbinden en neem contact op!